Close

Web Yazılım Nedir?

Web yazılım bu yazıyı okumanızı sağlayan, birbiri ile uyumlu sistemlerin çalışmasıdır.

Şuan bu web sitesinde gördüğünüz yazı, resim, şekil ve tüm renkler Hosting dediğimiz ve 365 gün 7/24 çalışacak şekilde tasarlanmış yüksek hızlı internete bağlı bir bilgisayar aracılığı ile görmektesiniz.

Bu şekillerin gördüğünüz gibi görünmesini ve çalışmasını sağlayan sisteme de Web Yazılım denmektedir.

Web yazılımın temelini HTML dediğimiz ve yazılımın iskeletini oluşturan web dili oluşturmaktadır. Yazıların resimlerin ve tüm renklerin  gördüğünüz gibi yerli yerinde olmasını sağlayan web dilinde de CSS denmektedir. CSS sayesinde HTML ile iskeletini oluşturduğumuz Web Sitesinin asıl görünümüne kavuşmasını sağlamaktayız. Şuan gezindiğiniz sitedeki hareketli ve üzerine gelince açılıp kapanan alanların hareketliliğini de JS ( javascript ) dediğimiz Web dili yapmaktadır.

Yukarıda saydıklarımızın hepsine ön yüz ( Front-End ) programcılığı ve tasarımı demekteyiz. Kısacası Web tasarım dediğimizde HTML,CSS ve JS ile sitemizin görünümünü sağlamaktayız.

Şimdi gelelim Web Yazılım kısmına, web yazılım PHP, ASP gibi iki popüler web programlama dili sayesinde sunucu( server ) tarafından belirli bir algoritma (adım adım) ile bir web sitesi/yazılımının çalışmasını sağlamaktadır. PHP veya ASP gibi dilleri belirli bir mantık ile çalıştırılıp istediğiniz şekilde çalışmasına da Arka yüz (Back-End) denmektedir.

Örnek verecek olursak bu sitede iletişim sayfasına geldiğinizde orada bulunan iletişim formuna bilgileriniz girdikten sonra gönder butonu o verilerin istenilen format/şekilde bize ulaşmasını sağlayan şey Web yazılımıdır. Bize gelen bu bilgileri ister mail ile bize ulaştırırız istersek de Veri Tabanına (Database) istediğimiz şekilde kayıt ederiz.

Kısacası Web tasarım ve yazılım bizim sitemiz gibi sizlere de siteler kurmak, potansiyel veya mevcut müşterilerinize hizmet/ürünlerinizi hızlı bir şekilde tanıtmaktır. İster hobi amaçlı bir blog sitesi olsun, ister firmanızı tanıtmak için kurumsal web sitesi olsun veya ürünlerinizi çevrimiçi (Online) satacağınız E-ticaret sitesi olsun hepsi tasarım ve yazılıma ihtiyaç duyar, bu yazılımların da çalışması için bir server/hostinge ihtiyaç duymaktadır.

Omay Soft olarak Web siteniz veya sisteminiz için en ideal çözümü size sağlayabilir.